19 maart 2022 Schoonmaakactie Woelse Waard Gorinchem

Ik wandel graag in de uiterwaarden van de Merwede en geniet van de natuur dichtbij huis. Bovendien maak ik voor mijn werk als trainer, coach en begeleider van wandel-meditaties gebruik van de natuur. Op mijn wandelingen kom ik echter veel zwerfafval tegen en dan is het moeilijk volledig te genieten. Om iets terug te doen voor de natuur organiseer ik daarom schoonmaakacties. Sinds 2021 doe ik dat meerdere keren per jaar op verschillende locaties samen met het burgerinitiatief Schoon Gorinchem.

Door hoog water en corona is het al 3 jaar geleden dat we het natuurgebied de Woelse Waard hebben schoongemaakt, maar het gaat nu toch echt weer gebeuren tijdens de Landelijke Opschoondag (LOD). Misschien wel voor de laatste keer, omdat het gebied heringericht gaat worden voor natuur- en recreatie ontwikkeling en dijkverbreding. Dus grijp je kans om dit mooie natuurgebied – dat normaal afgesloten is – in te mogen!

Help jij ook mee om de Woelse Waard schoon te maken? Hierdoor kun je op een positieve manier:

  • zelf bijdragen aan een mooiere en schonere leefomgeving
  • je bewuster worden van de schoonheid van het natuurgebied

Ik garandeer je, je wordt er heel blij en gelukkig van!

Locatie: natuurgebied de Woelse Waard aan de Dalemsedijk in Gorinchem. Start bij het hek met de sierpunten (vlakbij molen De Hoop – recht tegenover het Merewade College – op de kruising bij die ronde stenen tafel naar beneden de uiterwaarden inlopen richting Dalems Poortje).

Tijd: 9.45-12 uur. Vanaf 9.45 staat koffie, thee en limonade klaar en kunnen de schoonmaakspullen uitgezocht worden. Tot 10.15 uur blijf ik bij het hek om (nieuwe) mensen te helpen. Daarna ga ik zelf schoonmaken in het gebied.

Deelname: gratis en vrijwillig. Iedereen, jong en oud, kan meedoen.

Benodigdheden: Laarzen of stevige waterdichte schoenen, want het gebied is drassig door de regen en hoge waterstand. Zelf evt. meebrengen: werkhandschoenen. Schoonmaakspullen zoals grijpstokken, vuilniszakken en afvalafvoer worden ter beschikking gesteld door Reinigingsdienst Waardlanden.

Organisatie: Dit is een persoonlijk initiatief van Iris Keasberry in samenwerking met het burgerinitiatief Schoon Gorinchem, die op nog meer locaties schoonmaakacties organiseert op deze dag. Iris verzorgt de voorbereidingen en coördineert bij aanvang. Zij kan in haar eentje niet zo’n groot gebied schoonmaken en zoekt vrijwilligers om haar te helpen.

Stadsvogeladviseur Johan Sterk zal ook deelnemen. Hij kan – als je geïnteresseerd bent – zijn kennis van vogels en de unieke kwaliteiten van het natuurgebied delen tijdens de schoonmaakactie. De Woelse Waard is normaal niet toegankelijk voor publiek. De beheerder/pachter heeft toestemming verleend om het gebied te mogen betreden voor deze actie.

Aanmelding via contact. Graag van te voren aanmelden door te klikken op de link van LOD website of mijn contact formulier zodat we weten hoeveel materiaal we nodig hebben. Als je spontaan besluit om mee te doen op de dag zelf ben je natuurlijk ook van harte welkom.

‘Individually, we are one drop.

Together, we are an ocean.’

– Ryunosuke Satoro

plaats een reactie