29 mei 2021 schoonmaakactie Kanaal van Steenenhoek Gorinchem

Ik wandel en roei graag in de water natuurgebieden rondom Gorinchem. Met het hoge water is er weer veel zwerfafval op de oevers achter gebleven en dan is het moeilijk volledig te genieten. Om iets terug te doen voor de natuur organiseer ik daarom jaarlijks een schoonmaak-actie langs het Kanaal van Steenenhoek. Dit jaar doe ik dat in samenwerking met het burger-initiatief Schoon Gorinchem en de Gorcumse Roeivereniging tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Help je ook mee om de oevers van het Kanaal van Steenenhoek schoon te maken? Hierdoor kun je op een positieve manier:

  • zelf bijdragen aan een mooiere en schonere leefomgeving
  • je bewuster worden van de schoonheid van onze watergebieden

Ik garandeer je, je wordt er heel blij en gelukkig van!

Locaties: Beide oevers van het Kanaal van Steenenhoek in Gorinchem. De start is afhankelijk van het aantal deelnemers en de te verdelen trajecten of op de GRZV roeivereniging of ter plaatse. Het lang gerekte gebied heb ik verdeeld in de volgende trajecten:

  • Traject 1*: Zuidoostkant tussen laatste woonark op Nieuwe Wolpherensedijk 16 en A27 >> Start parkeerplaats PontMeyer, Timorstraat 5, 4202 MA Gorinchem.
  • Traject 2*: Zuidwestkant langs Nieuwe Wolpherensedijk tussen A27 en Schelluinse brug bij natuurpark Avelingen >> Start 2A: Parkeerplaats Carpool Avelingen; Start 2B: Parkeren bij Nieuwe Wolpherensedijk 18 of natuurpark Avelingen.
  • Traject 3: Noordwestkant tussen Schelluinse brug en A27 >> Parkeren langs Parallelweg richting Molenvliet (bestemmingsverkeer) >> over hek van Waterschap Rivierenland klimmen.
  • Traject 4: Noordoostkant tussen laatste motorboot van WSV Steenenhoek en A27 >> Start parkeerplaats WSV, Kanaal van Steenenhoek N.Z. 1 (via Bullekeslaan) >> lopen/fietsen tot aan hek van Waterschap.

Tijd: 9.30-12.00 uur. Om 9.30 worden de schoonmaakspullen uitgedeeld op de Gorcumse Roei- & Zeilvereniging (Kleine Landtong 3, 4201 HL Gorinchem) onder het genot van een kopje koffie/thee òf op de parkeerplaatsen van het traject waar je bent ingedeeld. Informatie, indeling en een kaart met locaties wordt van te voren via email toegestuurd. Van 10:00-12:00 kun je schoonmaken, waarna het afval verzameld wordt op de parkeerplaatsen en Reinigingsdienst Waardlanden het zal ophalen.

Deelname: gratis en vrijwillig. Iedereen, jong en oud, kan meedoen. *De zuidkant van het gebied loopt deels langs een drukke weg met veel autoverkeer en is dus minder geschikt voor kinderen. Aan de noordkant is er geen verkeer en kunnen er schapen lopen.

Benodigdheden: Laarzen of stevige waterdichte schoenen, kleding die vuil mag worden. Zelf meebrengen: rugzakje om de rol met vuilniszakken in te doen, evt. eigen werkhandschoenen en veiligheidshesje* (verplicht langs de weg aan de zuidkant!). Schoonmaakspullen zoals grijpstokken, vuilniszakken, werkhandschoenen, veiligheidshesjes en afvalafvoer worden ter beschikking gesteld door Reinigingsdienst Waardlanden.

Veiligheid:

  • Gelukkig zijn de corona maatregelen versoepeld en kan er buiten weer voor een grotere groep deelnemers een actie georganiseerd worden. Maar we moeten natuurlijk nog wel goed oppassen en altijd de 1,5 m afstand tot elkaar bewaren (als je niet uit één gezin/huishouden komt). Deelnemers worden dan ook dringend verzocht het zekere voor het onzekere te nemen en alsjeblieft thuis te blijven als je je niet lekker voelt, verkoudheid- of corona verschijnselen hebt!
  • Ik zal het veilig proberen te organiseren door bij de uitgifte/inname van de schoonmaakmaterialen een eenrichtingsroute te creëren en het gebied in (sub-)trajecten te verdelen die aan vaste groepjes zullen worden toebedeeld. Er zal geen eindfoto met de totale groep en de afvalopbrengst gemaakt worden. (Wat inmiddels traditie is.) Maar ieder groepje wordt verzocht haar eigen foto te maken en naar mij op te sturen als je het goed vindt dat ik die gebruik voor de bewustwording op social media.
  • Verder zijn er veiligheidsaanwijzingen ten aanzien van het verkeer, zoals het dragen van een veiligheidshesje langs de weg en tegen de richting van het verkeer in lopen zodat je goed zichtbaar bent en het verkeer kunt zien aankomen. Groepjes met kinderen zullen ingedeeld worden aan de noordzijde van het kanaal, waar geen verkeer langs komt. Zie verder *

Organisatie: Dit is een persoonlijk initiatief van Iris Keasberry in samenwerking met het burgerinitiatief Schoon Gorinchem en de Gorcumse Roeivereniging GRZV. Zij verzorgt de voorbereidingen en coördineert bij aanvang. Iris kan in haar eentje niet zo’n groot gebied schoonmaken en zoekt vrijwilligers om haar te helpen. Als er voldoende deelnemers zijn kunnen we dit jaar beide zijden van het kanaal schoonmaken.

Aanmelding via contact. Graag van te voren aanmelden via contact of NLdoet website, zodat we weten hoeveel materiaal we nodig hebben. Als je spontaan besluit om mee te doen op de dag zelf ben je natuurlijk ook van harte welkom.

‘Individually, we are one drop.

Together, we are an ocean.’

– Ryunosuke Satoro

plaats een reactie