7 mei 2022 Schoonmaakactie Kanaal van Steenenhoek

Ik wandel en roei graag in de water natuurgebieden rondom Gorinchem. Met het hoge water is er weer veel zwerfafval op de oevers achter gebleven en dan is het moeilijk volledig te genieten. Om iets terug te doen voor de natuur organiseer ik daarom jaarlijks een schoonmaakactie langs het Kanaal van Steenenhoek. Dat doe ik samen met het burger-initiatief Schoon Gorinchem en de Gorcumse Roeivereniging op zaterdag 7 mei.

Help je ook mee om de oevers van het Kanaal van Steenenhoek schoon te maken? Hierdoor kun je op een positieve manier:

  • zelf bijdragen aan een mooiere en schonere leefomgeving
  • je bewuster worden van de schoonheid van onze watergebieden

Ik garandeer je, je wordt er heel blij en gelukkig van!

Locaties: Beide oevers van het Kanaal van Steenenhoek in Gorinchem tussen de woonarken en de brug naar Schelluinen. Het lang gerekte gebied is verdeeld in de verschillende trajecten. De start is op de Gorcumse Roei- & Zeilvereniging (GRZV): Kleine Landtong 3, 4201 HL Gorinchem. Daar worden de groepjes ingedeeld en de trajecten verdeeld.

Tijd: van 9.30-12.00 uur.

  • Om 9.30 worden de schoonmaakspullen uitgedeeld op de GRZV onder het genot van een kopje koffie/thee. Bevestiging en informatie worden van te voren gemaild, maar de laatste stavaza worden op de GRZV gegeven.
  • Tussen 10:00-12:00 kun je schoonmaken, waarna het afval centraal verzameld wordt op centrale (parkeer) plaatsen en Reinigingsdienst Waardlanden het zal ophalen.

NIEUW! Kayaks Lingehaven: Voor 6 liefhebbers stelt Lingehaven-Riveer hun kayaks kostenloos ter beschikking om ook vanaf het water het zwerfafval te verzamelen langs het Kanaal van Steenenhoek. Hiervoor dien je om 9.00 de kayak op te halen, van de Lingehaven naar het kanaal te peddelen en uiterlijk om 13.00 weer terug te brengen. Tussendoor kun je bij de GRZV aanmeren voor een kopje koffie/thee en uitleg. Vermeld bij je aanmelding of je hier interesse in hebt. Als er meer dan 6 geïnteresseerden zijn zullen wij de kayaks verdelen/verloten.

Deelname: gratis en vrijwillig. Iedereen, jong en oud, kan meedoen. De zuidoever van het kanaal loopt deels langs een drukke weg met veel autoverkeer en is dus minder geschikt voor kinderen. Aan de noordkant is er geen verkeer en kunnen er schapen lopen.

Benodigdheden: Laarzen of stevige waterdichte schoenen, kleding die vuil mag worden. Zelf meebrengen: rugzakje om de rol met vuilniszakken in te doen, evt. eigen werkhandschoenen en veiligheidshesje (verplicht langs de weg aan de zuidkant!). Schoonmaakspullen zoals grijpstokken, vuilniszakken, werkhandschoenen, veiligheidshesjes en afvalafvoer worden ter beschikking gesteld door Reinigingsdienst Waardlanden.

Veiligheid:

  • Let op het verkeer, veiligheid gaat voor alles! Langs de weg aan de zuidkant van het kanaal is het verplicht om een veiligheidshesje te dragen en tegen de richting van het verkeer in te lopen. Zo ben je goed zichtbaar en kun je het verkeer zien aankomen.
  • Kinderen zullen ingedeeld worden aan de noordzijde van het kanaal, waar geen verkeer langs komt. Daar kunnen wel schapen lopen, maar die doen meestal niks.
  • Let op dat je geen nesten verstoort en geef nestelende vogels alsjeblieft ruimte. Langs de oevers van het kanaal zitten nu al ganzen met jonge kuikens, die ze kunnen verdedigen.
  • Er gelden op dit moment geen beperkende corona maatregelen. Blijf alsjeblieft toch thuis als je je niet lekker voelt of corona verschijnselen hebt of doe een test, ook als je al gevaccineerd/geboosterd bent!

Organisatie: Dit is een persoonlijk initiatief van Iris Keasberry in samenwerking met het burgerinitiatief Schoon Gorinchem en de Gorcumse Roeivereniging GRZV. Zij verzorgen de voorbereidingen en coördineren bij aanvang. Als er voldoende deelnemers zijn kunnen we dit jaar weer beide zijden van het kanaal schoonmaken. De schapenboer is daar ook heel blij mee en zal in ieder geval aan de noordzijde helpen het verzamelde zwerfvuil met de tractor op te halen en naar een verzamelpunt aan de weg brengen. Reinigingsdienst Waardlanden haalt het vervolgens daar en van de andere centrale verzamelpunten op.

Aanmelding via contact. Graag van te voren aanmelden via contact, zodat we weten hoeveel materiaal we nodig hebben. Als je spontaan besluit om mee te doen op de dag zelf ben je natuurlijk ook van harte welkom.

 

‘Individually, we are one drop.

Together, we are an ocean.’

– Ryunosuke Satoro

plaats een reactie