‘Belangrijk om geestelijk gezond te blijven’

[GORINCHEM] Door de coronaperiode hebben mensen meer dan ooit behoefte aan tijd voor zichzelf, merkt de Gorcumse Iris Keasberry. Daarom houdt ze de wandelmeditaties die ze normaal gesproken elk jaargetijde organiseert, nu vaker: elke maand. Zondag 19 juli is er weer zo’n wandeling.

door Eline Lohman

 

Wandelen in aandacht: daar staat de stiltewandeling van Iris voor, vertelt zij, zittend op een bankje, omringd door niets anders dan natuur. ,,Als je je aandacht bij je ademhaling en je voetstappen hebt en langzaam wandelt, dan vertraag je. Wanneer het stil is, dan wordt je mind rustiger en wordt alles weer helder voor je. Je krijgt inzicht in hoe het met je gaat.”

Deelnemers gaan 19 juli wandelen in de Sleeuwijkerwaard, een natuurgebied nabij Gorinchem. Eerst wandelen ze, dan doen ze zitmeditatie aan het water en vervolgens wandelen ze verder. Ondertussen leest Iris korte teksten voor waardoor mensen ook weer meer inzicht in zichzelf kunnen krijgen. Af en toe wordt er letterlijk stilgestaan om even diep in- en uit te ademen, om malende gedachten zo goed mogelijk uit te bannen. ,,Je hoeft niets te doen tijdens de wandelmeditatie en daardoor ontstaat er ruimte voor waar jij je op wilt focussen. Stap voor stap kom je dichterbij jezelf.”

Er is zeker een verschil met ‘normaal’ wandelen met bijvoorbeeld de hond of met een vriendin erbij. ,,Dan ben je namelijk bezig met de hond of met kletsen met die vriendin. Nu ben je twee uur in stilte aan het lopen. Na een half uur zakken je gedachtes wel. Natuurlijk heeft zoiets training nodig: hoe vaker je een stiltewandeling doet, hoe meer je er aan hebt in je dagelijks leven. Eigenlijk is het een levenshouding. Mediteren is bewust zijn van gedachten. Als je die gedachten waarneemt, kun je terugkeren naar je ademhaling die een soort anker voor je is, een rustpunt.”

Stilstaan bij hoe het met je is, is zeker in deze coronaperiode belangrijk. Iris merkt dat steeds meer mensen belangstelling hebben in wandelmeditaties. ,,Door corona zit iedereen thuis, er wordt vanuit huis gewerkt, de kinderen zijn thuis, je bent weinig alleen en komt dan ook niet goed tot rust. Terwijl het juist zo belangrijk is om die rust te nemen. Ik merk dat steeds meer mensen behoefte hebben om even weg te zijn van het drukke huis en de stilte van de natuur op willen zoeken. Het is belangrijk om geestelijk gezond te blijven. Door tijd te maken voor jezelf.”

Normaal gesproken trekt de Gorcumse er elk jaargetijde met een groepje mensen op uit voor een wandelmeditatie ergens in de regio, maar nu schroeft zij het aantal wandelingen op. ,,Omdat ik merk dat steeds meer mensen er behoefte aan hebben. Daarom geef ik de wandelingen nu maandelijks. Ergens in de regio, zoals zondag 19 juli, om mensen te laten zien hoe mooi de eigen omgeving is.” Zie www.iriskeasberry.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in De Stad Gorinchem.

plaats een reactie