Dialoog volgens Iris: Zinnige ontmoetingen

Wie: Iris Keasberry, Actief in Gorinchem in Dialoog, wetenschapper, onderzoeker, coaching en wandelmeditatie.

Diepgaande, zinnige ontmoetingen
Ik vind het leuk als ik met mensen kan werken en diepgaande, zinnige ontmoetingen kan hebben. Ik organiseer wandelmeditaties en ik merk dan dat mensen het zo fijn vinden om tot rust te komen en alleen maar met zichzelf bezig te zijn. Ik bied een veilige omgeving en mensen doen het daarin vooral zelf. Het blijft ook geweldig om mensen bij elkaar te brengen. Het leukst is als ze elkaar niet kennen. En nog leuker is als ze denken: oeh, daar zou ik normaal niet mee praten.

De ogen gaan schitteren
Mijn allereerste dialoog die ik begeleidde in Gorinchem had het thema intolerantie. Daar zat iemand van het gemeentebestuur bij, en iemand uit Irak of Iran. De een vertelde over een situatie met zijn puberzoon, en stelde zich daarmee ongekend kwetsbaar op. De ander vertelde, in door de beheersing van de Nederlandse taal, prachtige bloemrijke taal over hoe trots en blij en dankbaar hij was dat hij hier mocht wonen en leven. Dat was heel mooi! Als mensen gaan praten over hun dromen, dan gebeurt er meteen iets. De ogen gaan schitteren, het vuur komt in het gesprek.

Er komen mooie dingen voort uit de dialoog
“Ik zou willen dat dialoog net zo’n grote plaats kreeg op school als discussie, meningsvorming en debat. Als jongeren leren te kijken naar overeenkomsten en goed naar elkaar te luisteren. Met de dialoog kom je verder in je leven en in samenwerking. Dan wordt het leven mooier. Dat geldt op alle vlakken! Ook op het werk en in de politiek. Er komen zoveel mooie dingen voort uit de dialoog. In Gorinchem is ooit de geefwinkel ontstaan na een dialoog, net als een plan om op braakliggende gronden groenten te gaan verbouwen. En nu zelfs de visie van de stad.”

Ik blijf beschikbaar
“Wat ik niet meer doe is er zelf heel veel aan trekken. Toevallig heb ik dit jaar heb ik wat minder tijd voor de Week van de Dialoog. Maar ik blijf beschikbaar. Ik blijf dialogen begeleiden, ik wil ook trainingen geven en ik ga wel weer een wandeldialoog organiseren. Zo draag ik graag mijn steentje bij”

Interview door Hanneke Beekers voor Nederland in Dialoog. Wat andere mensen in het land beweegt om mee te doen aan de dialoog is te lezen op http://www.nederlandindialoog.nl/nieuws/

 

plaats een reactie