MEDITATIE

IN DE TRADITIE VAN THICH NHAT HANH

Ik mediteer en begeleid meditaties in de traditie van Thich Nhat Hanh. Thay is een boeddhistische monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist, die is verbannen uit Vietnam omdat hij geweldloze verzetsbewegingen organiseerde in de oorlog. Tijdens zijn ballingschap richtte hij Plum Village op, een klooster en meditatie-gemeenschap in Zuid-Frankrijk en bracht zo het boeddhisme naar de Westerse wereld. Wat mij aanspreekt in Thay’s leer is dat hij in simpele woorden de essentie van de boeddhistische leer uitlegt en koppelt aan praktische oefeningen in het dagelijks leven. Ik ben geïnspireerd door wat hij noemt geëngageerd boedhisme, dat uitgaat van ‘verander de wereld, begin bij jezelf’. Door aandachtig en met mededogen te ademen, denken, spreken en handelen worden we rustig en vredig en transformeren we van binnenuit onszelf en de wereld.

Ik adem in en weet dat ik inadem
Ik adem uit en weet dat ik uitadem

De basisoefening bestaat uit bewust ademhalen en bewust lopen. Dat klinkt eenvoudig en iedereen kan het, maar het kost wel enige oefening. Het gaat erom dat we leren stoppen. Hoe doen we dat? We stoppen door onze inademing, uitademing en onze stappen. Als je deze oefeningen beheerst, kun je gaan oefenen met bewust eten, bewust drinken, bewust koken, bewust autorijden enzovoort, en ben je altijd in het hier en nu.

 

MIJN BENADERING EN BEOEFENING

De meditatie bijeenkomsten die ik begeleid hebben als basis een vaste structuur, omdat herhaling en herkenning de beoefening versterkt. Deze structuur bestaat uit een geleide meditatie, loopmeditatie, stille meditatie, theemeditatie, dharma delen en zangmeditatie. Daarnaast houd ik van variatie en pas ik af en toe ook andere oefeningen toe, zoals opnieuw beginnen, kaarsenceremonie en diepe ontspanning. De verrassing van deze oefeningen helpt bij de beoefening van bewuste aandacht.

Ik houd ervan als een meditatie opgezet is in het licht van een thema en de teksten, de geleide meditatie en de liedjes op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Het aandachtig uitzoeken van passende teksten en ontwerpen van een meditatie is voor mij onderdeel van mijn eigen beoefening. Iedere meditatie wordt nieuw ontworpen en sluit aan bij wat er dan leeft. Naast de oorspronkelijke inspiratiebronnen die onderaan staan, put ik daarvoor o.a. uit gedichten en boeken van De Dalai Lama, Lama Surya Das, David Dewulf, Kahlil Gibran, Eckhart Tolle en Paulo Coelho.

 

LOCATIE & TIJD

Samen met anderen begeleid ik bij toerbeurt meditaties bij de volgende meditatiegroepen in Gorinchem.

Sangha Karuna, iedere dinsdagavond van 19.30-21.30 uur. In de agenda van de sangha staat vermeld wie de meditatie begeleidt.

Sangha Tjen in centrum Intentie IS Essentie, iedere eerste zondagochtend van de maand van 10.30-12.30 uur. Meer informatie via contact.

Tot najaar 2015 gaf Iris de basiscursus ‘Meditatie & Mindfulness’ in de traditie van Thich Nhat Hahn. Vanwege uitbreiding van haar werk als (team)coach wordt deze niet meer gegeven.

 

INSPIRATIEBRONNEN

De sangha’s waarin ik mediteer en waarvoor ik mij actief inzet voor de opbouw van een harmonieuze gemeenschap maken deel uit van een groter geheel. Kijk voor meer informatie en achtergrond op de website van deze organisaties.

Stichting Leven in Aandacht is de Nederlands-Vlaamse gemeenschap van bijna 80 sangha’s, die meditatie en leven in aandacht beoefenen in de traditie van Thich Nhat Hanh. Zij organiseert Dagen van Aandacht en retraites, nodigt leraren uit en geeft bekendheid aan het gedachtegoed.

Plum Village is het boeddhistisch klooster en meditatiecentrum van Thich Nhat Hanh in de omgeving van Bergerac, Zuid-Frankrijk. Zij wordt bezocht door duizenden mensen van over de hele wereld voor o.a. dharmalezingen en retraites.

EIAB is het European Institute of Applied Buddhism dat in de Duitse plaats Waldbröl ligt, in de omgeving van Keulen. Het is door Thich Nhat Hanh opgericht voor de studie en beoefening van boeddhisme en meditatie, en voor de toepassing daarvan in het alledaagse leven.