WANDELMEDITATIE 2022

STAP VOOR STAP DICHTER BIJ JE EIGEN NATUUR

purple-dotIn 2022 worden weer maandelijks begeleide wandelmeditaties georganiseerd in natuurgebieden rondom Gorinchem. Dit jaar zullen we ook nieuwe wandelgebieden bezoeken (onder in groen aangegeven). Wandelmeditatie biedt een mindful manier om volledig aanwezig te zijn in de natuur en alle aspecten ervan te waarderen. Al wandelend zul je merken dat je zintuigen zich openstellen voor de natuur. Stap voor stap zal je hoofd stiller worden. Dit geeft je de gelegenheid om stil te staan bij hoe het met jou is. Een moment van bezinning en rust. Een moment voor jezelf.

We zijn de hele ochtend buiten en nemen het weer zoals het komt. Na een korte kennismaking en uitleg beginnen we met een inleidende tekst of gedicht in het teken van het seizoen of een thema. Vervolgens wandelen we in stilte in een heel kalm tempo met aandacht bij onze ademhaling, voetstappen of de omgeving. Onderweg worden teksten ter inspiratie voorgelezen, doen we een begeleide zit-meditatie aan het water voor zover het weer dat toelaat en soms een andere aandachtsoefening. Tenslotte is er ruimte om uit te wisselen voor wie dat wil.

*** Lees voor deelname de corona veiligheidsvoorschriften! ***

 

PLANNING

pink-dot-greenDe wandelmeditaties zijn iedere 3e of 4e zondag van de maand van 10.00-12.00 uur. Iris is vanaf 9.45 uur op locatie. Jij kunt dan ook aankomen, zodat we om 10.00 uur rustig kunnen beginnen.

Rond de seizoenswisseling staat de wandelmeditatie in het teken van het nieuwe seizoen. De overige wandelmeditaties zijn rondom een inspirerend thema opgebouwd.

De natuurgebieden zijn hieronder gepland, maar kunnen nog wijzigen. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden of we door hoog water natte voeten krijgen en van versperringen door dijkverbredingswerkzaamheden. Welk weer we ook krijgen, het gaat altijd door (behalve als het gevaarlijk is door onweer of harde wind). Op ‘slecht’ weer kun je je kleden, biedt gelegenheid om te oefenen met ‘negatieve’ gevoelens en levert vaak verfrissende inzichten op. De laatste stand van zaken wordt bij aanmelding via email bekend gemaakt en uiterlijk een week van te voren hier op de website vermeld.

pink-dot-greenAgenda

*Let op: door dijkverbredingswerkzaamheden zijn er andere locaties gepland dan eerder gecommuniceerd is!

23 januari • Lingebos*, Spijk/Vuren • Groene voornemens
20 februari • Rietlanden, Heukelum • No mud, no lotus
20 maart • Groesplaat, Oudendijk/Woudrichem • LENTE
24 april • Munnikenland – Slot Loevestein, Poederoijen • Aandachtig luisteren
22 mei • Avelingen, Boven-Hardinxveld • Bloeien
19 juni • Engelenburg-Frissesteijn, Herwijnen VAKANTIE • ZOMER
24 juli • Sleeuwijkerwaard*, Sleeuwijk • Groeien door verbinding
21 augustus • *nieuw: Breemwaard, Nieuwaal-Zuilichem! • Opnieuw beginnen
25 september • Rietlanden, Heukelum • HERFST Kracht van de eik
23 oktober • Groesplaat, Oudendijk • Verwondering
20 november • Munnikenland – Slot Loevestein, Poederoijen • Wortelen
11 december • locatie* wordt nog bekend gemaaktWINTER

 

TARIEVEN

pink-dot-yellowDe waarde van een begeleide wandelmeditatie is € 15,00 (incl. 21% BTW). Je krijgt € 1,50 korting als je je van te voren aanmeldt èn de bijdrage overmaakt o.v.v. Wandelmeditatie en datum. Indien je iemand meebrengt en jullie melden je tegelijk aan, krijg je ieder nog € 1,= korting. Je korting kan dus oplopen tot 20% en dan betaal je slechts € 12,50 per persoon. (Deze kortingen zijn niet mogelijk in combinatie met andere acties.) I.v.m. corona liefst van te voren giraal betalen. Er kan ter plaatse niet contant betaald worden. Wel is het mogelijk om contactloos te betalen met de bankieren app op je mobiel of via een tikkie.

Met de strippenkaart 4=3 is de wandelmeditatie nog voordeliger. Bij girale betaling vooraf van € 45,00 kun je 4 keer mee lopen en krijg je dus 1 wandeling gratis. De strippen hoeven niet persoonlijk, opeenvolgend of binnen een kalenderjaar te worden opgenomen. De strippenkaart blijft geldig zolang de wandelmeditaties verzorgd worden.

Mocht het tarief te veel voor je zijn en je wilt toch graag mee wandelen, neem dan contact op. Dan kunnen we overleggen wat haalbaar is.

 

AANMELDING

pink-dotGraag van te voren aanmelden via contact o.v.v. naam, emailadres, mobiele telefoonnummer en datum wandeling. Dan kan ik je het laatste nieuws doorgeven en het rekeningnummer. Als je pas op de ochtend zelf zin krijgt om te wandelen ben je ook van harte welkom. Ik waardeer het zeer als je me dan een whatsapp of sms berichtje stuurt.

 

BENODIGDHEDEN

purple-dot(Waterdichte) wandelschoenen, rugzakje, matje/kussen en vuilniszak om op te zitten. Afhankelijk van de weer- en natuuromstandigheden: waterflesje, handdoekje, regenkleding of thermo ondergoed, zonnebrand-crème of antimuggenspray.

We wandelen in een heel rustig tempo ongeveer 3 km over onverhard terrein en je hoeft geen ervaring met mediteren te hebben.

 

PRAKTISCHE ZAKEN TAV CORONA

pink-dot-greenEr gelden op dit moment geen beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Blijf alsjeblieft thuis als je je niet lekker voelt of corona verschijnselen hebt of doe een test, ook als je al gevaccineerd/geboosterd bent!

 

LOCATIES

pink-dot-yellowDe wandelmeditaties worden georganiseerd in de volgende natuurgebieden met gratis parkeerplaatsen. Dit jaar zullen we ook nieuwe gebieden bezoeken (in groen aangegeven) om ons zelf te verrassen en te oefenen met uit ons gewoontegedrag komen. Wanneer deed jij voor het laatst iets nieuws?

Avelingen (ZH) tussen Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. Richting voor navigatiesysteem: Nieuwe Wolpherensedijk 24, 4202 LR Gorinchem. Start vanaf parkeerplaats aan de andere kant van de dijk!

Breemwaard (GD) deel van het Nywele klompenpad langs de Waal tussen Nieuwaal en Zuilichem (gemeente Zaltbommel). Richting voor navigatiesysteem: Waalbandijk 6, 5313 AL Nieuwaal. Parkeren en start bij het hek langs de dijk.

Engelenburg en Frissesteijn (GD) kasteel ruïnes in buurtschap Kerkeneind van het historische dorpje Herwijnen. Richting voor navigatiesysteem: Waaldijk 94, 4171 CG Herwijnen. Parkeren en start bij het hek langs de dijk.

Groesplaat (NB) bij Oudendijk tussen Sleeuwijk en Woudrichem. Aan de Merwedewijk op de kruising met het dorpje Oudendijk zie je links de parkeerplaats bij de vogelkijkhut ’t Vinkennestje. Hier start de wandelmeditatie. Richting voor navigatiesysteem: Merwededijk 19, 4285 WG Woudrichem. Let op dat je niet het dorp Oudendijk in gaat, maar richting de Vinkenhaven aan rivier de Merwede.

Hondswaard en klompenpad Fort Vuren (GD), Waaldijk 29, 4214 LB Vuren. Parkeren op en start vanaf parkeerplaats aan de rivier.

Lingebos (GD) bij Gorinchem tussen Spijk en Vuren. Richting voor navigatiesysteem: Golfclub The Dutch, Haarweg 3, 4212 KJ Spijk. Ga het Lingebos aan de westzijde in door langs de golfclub te rijden en bij het 2e weggetje links te parkeren (vóór de slagbomen).

Munnikenland, Slot Loevestein (GD), Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen. Parkeren op en start vanaf parkeerplaats dichtst bij Slot Loevestein (volg borden camperplaatsen). Let op: Routeplanners en GPS geven Loevestein soms slecht aan. Gebruik dan deze routebeschrijving.

Rietlanden plassen (GD) ten zuiden van de Zuiderlingedijk tussen Heukelum en Asperen. Start is op de kruising van de Tiendweg en de Detsteeg bij Asperen (officieel hoort het bij Herwijnen). Er is niet echt een parkeerplaats, maar er is voldoende plek om in de berm te parkeren. Zie voor de navigatie richting hier een kaart met Google Maps link.

Sleeuwijkerwaard (NB), Hoekeinde 36, 4254 LN Sleeuwijk. We vertrekken vanaf het bankje op de dijk – bij de ingang van de Sleeuwijkerwaard – links van het huis op Hoekeinde 36. Hier kunnen enkele auto’s parkeren. (Rijdt met de auto bij de Jachthaven van Sleeuwijk naar links/het westen, onderlangs bij de veerpont tot net voorbij het laatste huis op Hoekeinde nr. 36. Met de fiets is het korter vanuit Gorinchem over de oostzijde van de Merwedebrug met een flauwe bocht naar links, via Kerkeinde naar het Hoekeinde.)

 

TIP

pink-dotDe natuurgebieden waar de wandelmeditaties worden georganiseerd liggen dichtbij mooie en interessante bezienswaardigheden. Maak er een dagje uit van door het te combineren met een bezoek aan het pittoreske centrum van vestingstad Gorinchem, rondleiding over de Hollandse Waterlinie en lunch in Fort Vuren, bezoek aan Fort Altena, Slot Loevestein of de gehele vestingdriehoek. Of maak een tocht over de Waaldijk richting Gorinchem langs de monumentale oude panden van dijkdorp Herwijnen en mooie uitzichten over de rivier.

 

ERVARINGEN

“Ik ben onder de indruk hoe goed Iris’ wandeling heeft gedaan bij mijn lief. Hij was erg enthousiast en ik heb vandaag een heel ander mens voor me na wat stressvolle weken. Hij is vooral tot het besef gekomen meer in de natuur te willen zijn en tijd voor zichzelf moet nemen.” – Inge

Zomer wandelmeditatie met onweer: “Wat snel schakelde je! Hoe bijzonder voor mij daardoor een lange zitmeditatie mee te maken in Fort Vuren. Lieve schat, het was me weer een waar genoegen deel te nemen.” – Atie

“Met een kleine groep van vijf in stilte gewandeld. Heerlijk die rust, wat ook echt voelt als thuiskomen. En ondanks de soberheid van de winter, is de wandeling heel gevarieerd en de natuur nog rijk aan kleuren.” – Babs

‘Zit stil, doe niks, de zomer komt en het gras groeit vanzelf’ – Zen gezegde “Dank je wel voor de fijne meditatie van zondag. Vooral het stil zitten aan het water heeft me goed gedaan. Ik kon de stilte nog lekker lang bij me houden.” – Marion

“Fijne meditatieve wandeling, thanks to Iris Keasberry, op zondagochtend. Heel mooie plek, zo langs de Waal, langs een strandje in de winterkou met net dat kleine beetje warmte van de eerste zonnestralen…” – Ron

Bedankt voor de mooie ervaring, Iris. Heerlijk, zo’n rustmoment in de uiterwaarden. Kan het iedereen aanbevelen. Het voelde na 4 jaar, gewoon als gisteren. Allebei iets verder op ons pad, nu fijn weer even samenlopen! Het was een mooie dag!” – Hanneke

“Mooie dingen gevoeld, gezien en ervaren. Aanrader wandelmeditatie. Bedankt Iris Keasberry!” – Dick

Mijn eerste wandelmeditatie gedaan onder leiding van Iris Keasberry. Ondanks wat kleine neerslag heerlijke wandeling. Aanrader voor een ieder.” – Marcel