Wandelmeditatie 2023

STAP VOOR STAP DICHTER BIJ JE EIGEN NATUUR

Wandelmeditatie biedt een mindful manier om volledig aanwezig te zijn in de natuur en alle aspecten ervan te waarderen. Al wandelend zul je merken dat je zintuigen zich openstellen voor de natuur. Stap voor stap zal je hoofd stiller worden. Dit geeft je de gelegenheid om stil te staan bij hoe het met jou is. Een moment van bezinning en rust. Een moment voor jezelf.

We zijn de hele ochtend buiten en nemen het weer zoals het komt. Na een korte kennismaking en uitleg beginnen we met een inleidende tekst of gedicht in het teken van het seizoen of een thema. Vervolgens wandelen we in stilte in een heel kalm tempo met aandacht bij onze ademhaling, voetstappen of de omgeving. Onderweg worden teksten ter inspiratie voorgelezen, doen we een begeleide zit-meditatie aan het water (voor zover het weer dat toelaat) en soms een andere aandachtsoefening. Tenslotte is er ruimte om uit te wisselen voor wie dat wil.

PLANNING

De wandelmeditaties zijn rond de seizoenswisseling op zondag van 10.00-12.00 uur. Iris is vanaf 9.45 uur op locatie. Jij kunt dan ook aankomen, zodat we om 10.00 uur rustig kunnen beginnen. De wandelmeditatie staat in het teken van het nieuwe seizoen of een inspirerend thema.

De natuurgebieden zijn hieronder gepland, maar kunnen nog wijzigen. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en of er hoog water staat. Welk weer we ook krijgen, het gaat altijd door (behalve als het gevaarlijk is door onweer of harde wind). Op ‘slecht’ weer kun je je kleden, het biedt gelegenheid om te oefenen met ‘negatieve’ gevoelens en levert vaak verfrissende inzichten op. De laatste stand van zaken wordt bij aanmelding via email bekend gemaakt en uiterlijk een week van te voren hier op de website vermeld.

Agenda

• 26 maart lente: Munnikenland Loevestein, Poederoijen

• 25 juni zomer: Avelingen, Hardinxveld-Giessendam

• 24 september herfst: Groesplaat, Oudendijk-Woudrichem

• 10 december winter: Rietlanden, Heukelum

TARIEVEN

Een begeleide wandelmeditatie kost € 17,50. Je kunt € 1,50 korting krijgen als je iemand meebrengt en jullie je tegelijk aanmelden. Graag van te voren aanmelden en giraal betalen. Er kan ter plaatse niet contant betaald worden. Wel is het mogelijk om contactloos te betalen met de bankieren app op je mobiel of via een tikkie.

Met de strippenkaart 4=3 voor € 52,50 is de wandelmeditatie nog voordeliger. Hiervoor kun je 4 keer mee lopen en krijg je dus 1 wandeling gratis (25% korting). De strippen hoeven niet persoonlijk, opeenvolgend of binnen een kalenderjaar te worden opgenomen. De strippenkaart blijft geldig zolang de wandelmeditaties verzorgd worden. (De strippenkaart is niet mogelijk in combinatie met andere kortingen.)

Mocht het tarief te veel voor je zijn en je wilt toch graag mee wandelen, neem dan contact op. Dan kunnen we overleggen wat haalbaar is.

AANMELDING

Graag van te voren aanmelden via contact o.v.v. naam, emailadres, mobiele telefoonnummer en datum wandeling. Dan kan ik je het laatste nieuws doorgeven en het rekeningnummer. Als je pas op de ochtend zelf zin krijgt om te wandelen ben je ook van harte welkom. Ik waardeer het zeer als je me dan een whatsapp of sms berichtje stuurt.

BENODIGDHEDEN

(Waterdichte) wandelschoenen, rugzakje, matje/kussen en vuilniszak om op te zitten. Afhankelijk van de weer- en natuuromstandigheden: waterflesje, handdoekje, regenkleding of thermo ondergoed, zonnebrand-crème of antimuggenspray.

We wandelen in een heel rustig tempo ongeveer 3 km over onverhard terrein en je hoeft geen ervaring met mediteren te hebben.

LOCATIES

De wandelmeditaties worden georganiseerd in de volgende natuurgebieden met gratis parkeerplaatsen.

Avelingen (ZH) tussen Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. Richting voor navigatiesysteem: Nieuwe Wolpherensedijk 24, 4202 LR Gorinchem. Start vanaf parkeerplaats aan de andere kant van de dijk!

Breemwaard (GD) deel van het Nywele klompenpad langs de Waal tussen Nieuwaal en Zuilichem (gemeente Zaltbommel). Richting voor navigatiesysteem: Waalbandijk 6, 5313 AL Nieuwaal. Parkeren en start bij het hek langs de dijk.

Groesplaat (NB) bij Oudendijk tussen Sleeuwijk en Woudrichem. Aan de Merwedewijk op de kruising met het dorpje Oudendijk zie je links de parkeerplaats bij de vogelkijkhut ’t Vinkennestje. Hier start de wandelmeditatie. Richting voor navigatiesysteem: Merwededijk 19, 4285 WG Woudrichem. Let op dat je niet het dorp Oudendijk in gaat, maar richting de Vinkenhaven aan rivier de Merwede.

Lingebos (GD) bij Gorinchem tussen Spijk en Vuren. Richting voor navigatiesysteem: Golfclub The Dutch, Haarweg 3, 4212 KJ Spijk. Ga het Lingebos aan de westzijde in door langs de golfclub te rijden en bij het 2e weggetje links te parkeren (vóór de slagbomen).

Munnikenland, Slot Loevestein (GD), Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen. Parkeren op en start vanaf parkeerplaats dichtst bij Slot Loevestein (volg borden camperplaatsen). Let op: Routeplanners en GPS geven Loevestein soms slecht aan. Gebruik dan deze routebeschrijving.

Rietlanden (GD) plassen ten zuiden van de Zuiderlingedijk tussen Heukelum en Asperen. Start is op de kruising van de Tiendweg en de Detsteeg bij Asperen (officieel hoort het bij Herwijnen). Er is niet echt een parkeerplaats, maar er is voldoende plek om in de berm te parkeren. Zie voor de navigatie richting hier een kaart met Google Maps link.

Sleeuwijkerwaard (NB), Hoekeinde 36, 4254 LN Sleeuwijk. We vertrekken vanaf het bankje op de dijk – bij de ingang van de Sleeuwijkerwaard – links van het huis op Hoekeinde 36. Hier kunnen enkele auto’s parkeren. (Rijdt met de auto bij de Jachthaven van Sleeuwijk naar links/het westen, onderlangs bij de veerpont tot net voorbij het laatste huis op Hoekeinde nr. 36. Met de fiets is het korter vanuit Gorinchem over de oostzijde van de Merwedebrug met een flauwe bocht naar links, via Kerkeinde naar het Hoekeinde.)

TIP

De natuurgebieden waar de wandelmeditaties worden georganiseerd liggen dichtbij mooie en interessante bezienswaardigheden. Maak er een dagje uit van door het te combineren met een bezoek aan het pittoreske centrum van vestingstad Gorinchem, rondleiding over de Hollandse Waterlinie, bezoek aan Fort Altena, Slot Loevestein of de gehele vestingdriehoek en geniet van de mooie uitzichten over de rivier.